Treking v Patagonii: Národní park Los Glaciares

Patagonský národní park Los Glaciares je díky své kráse a rozmanitosti od roku 1981 zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho jižní část nabízí blízký pohled na tzv. telení ledovce, příjemné městečko El Calafate a procházky kolem největšího argentinského jezera Argentino.

Národní park Los Glaciares

Původní chráněná oblast byla oficiálně povýšena na NP v roce 1945. Nachází se na jihu Argentiny v provincii Santa Cruz na hranici s Chile. Díky rozloze přes 7 000 km2 se jedná o největší park v zemi. Název (v překladu doslova „ledovce“) odkazuje na obří kontinentální ledovec v Andách, který napájí dalších 47 ledovců. Kromě zmíněných ledovců a jezer jsou součástí parku také hory, oblasti subpolárního lesa a patagonské stepi. Tato území jsou pak domovem místní fauny, jako je velký nelétavý pták nandu, lama guanako, puma americká nebo endemický huemul jižní.

Ke začít? V El Calafate!

Je jedním ze dvou hlavních výchozích bodů pro návštěvu NP Los Glaciares (druhým výchozím místem je El Chaltén). Do města se dostanete buď autobusem, nebo můžete přiletět na místní letiště. Let z Buenos Aires trvá necelé 3,5 hodiny. Městečko bylo oficiálně založeno argentinskou vládou ve 20. letech 20. století. Jeho název se odvozuje od žlutě kvetoucího keře s jedlými modrými bobulemi (česky „dřišťál zimostrázový“), který se v okolí hojně vyskytuje. Původní osada se 100 obyvateli se díky národnímu parku a rozvoji turistiky rozrostla na dnešní město se zhruba třicetitisícovou populací.

Calafate leží na jižním břehu jezera Argentino a v jeho centru najdete ubytovací možnosti všech cenových kategorií, množství restaurací (nezapomeňte ochutnat pravý argentinský steak), několik obchodů se suvenýry a také pár obchodů se sportovním oblečením a vybavením na túry. Nicméně počítejte s tím, že nabídka je poměrně omezená. Pokud budete mít čas, navštivte malou ptačí rezervaci Laguna Nimez. V rámci tří kilometrové procházky si budete moci prohlédnout ukázky pěti různých přírodních prostředí: mokřady, patagonskou step, oblast rákosu, jezero a pastviny. Podél stezky jsou vybudované vyhlídky, odkud si můžete užít pohled na největší argentinské jezero, a také tu najdete dva strategicky umístěné přístřešky pro pozorování ptáků.

Ledovec Perito Moreno

Ovšem největším turistickým lákadlem jižní části NP Los Glaciares je oprávněně ledovec Perito Moreno. Ten byl pojmenován podle argentinského objevitele Francisca Morena a při návštěvě Patagonie jej nemůžete vynechat! Najdete jej asi 80 km západně od Calafate. Pojedete po silnici číslo 11 (cestou je nutné zaplatit vstup do národního parku) až na její úplný konec, kde se nachází parkoviště a také malé návštěvnické centrum s kavárnou a obchodu se suvenýry.

Hned u parkoviště je velká mapa znázorňující všechny dřevěné chodníky / různě barevné trasy, po kterých se můžete procházet a zblízka si tak prohlédnout čelo jednoho z nejhezčích ledovců na světě. Ledová stěna má 5 km na délku a v nejvyšších místech až 60 metrů na výšku. Hlavní atrakcí, která sem ročně přiláká tisíce návštěvníků, je pozorování tzv. telení. Jedná se o hlasitou podívanou, kdy se z čela ledovce odlamují mohutné kusy ledu, které s duněním připomínající hrom padají do jezera. Pokud byste měli zájem o ještě bližší seznámení s ledovcem, je možné si buď zaplatit krátký lodní výlet, během kterého vás zavezou blíže k ledové stěně, nebo si objednat pěší výpravu přímo na ledovec v doprovodu místního průvodce.

El Chaltén – brána severu

Je jedním ze dvou hlavních výchozích bodů pro návštěvu NP Los Glaciares (druhým výchozím místem je El Calafate). Do vesničky se dostanete nejjednodušeji buď vlastním autem nebo pravidelnou autobusovou linkou právě z 220 km vzdáleného El Calafate. Název Chaltén neboli „kouřící hora“ pochází od jednoho z původních indiánských kmenů. Pojmenovali tak původně horu (dnes známou jako Monte Fitz Roy), o které si mysleli, že se jedná o sopku, protože její vrchol byl často zakrytý mraky.

V zimě je vesnice téměř vylidněná, ale v letní sezóně ožívá množstvím trekařů. Najdete tu ubytovací možnosti všech cenových kategorií, ale co se týče restaurací a kaváren, není tu až tak velký výběr. Ještě omezenější je množství minimarketů a jejich sortiment – raději na ně nespoléhejte a hlavní zásoby nakupte ve větším městě. Kromě klasických pěších túr, které bývají standartně součástí poznávacích zájezdů do Patagonie, si zde můžete také objednat různé organizované aktivity a podniknout tak například plavbu na raftu či kajaku, jízdu na koních, ferratu či výšlap na ledovec s profesionálním průvodcem.

Jednodenní túry

Pokud nejste velcí sportovci nebo jen nechcete spát ve stanu, a dáváte přednost střeše nad hlavou, můžete zůstat spát v Chalténu a odtud vyrážet na jednodenní túry. Ty víceméně „povinné“, které nevynechá snad nikdo, jsou dvě.

První túra vede jižní cestou k jezeru Laguna Torre, na kterém plavou ledovcové kry a na jehož druhé straně se tyčí skalní jedla Cerro Torre (3 102 m). Cesta tam a zpět je dlouhá cca 20 km. Druhá – na převýšení náročnější – túra pak vede severní cestou na vyhlídku k jezeru Laguna de los Tres, odkud budete mít fotogenickou horu Fitz Roy (3 405 m) jako na dlani. Cesta na vyhlídku a zpět do vesnice je dlouhá cca 24 km. Počítejte s tím, že na obě trasy si s sebou musíte vzít jídlo a pití na celý den, cestou není vůbec žádné občerstvení.

Vícedenní túry

Obě výše zmíněné jednodenní túry lze spojit a podniknout tak jednu dvou-, tří- až čtyřdenní túru (dle vašich fyzických možností). Spojnice mezi oběma trasami vede víceméně po rovině kolem jezer Madre, Hija a Nieta skrz pabukový les. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, čekají vás velmi jednoduché kempy bez jakéhokoli zázemí, vždy pouze s jedním suchým záchodem. Kempy jsou zdarma a není nutné je rezervovat. Zdrojem pitné vody pro vás budou říčky a jezera.

Autor: Ivana Harantová, průvodkyně CK Mundo


Fotogalerie