Seriál: Se Špičouny po vrcholech Peru

Autor: Honza Špička

Peru je samo o sobě obrovská země, s rozlohou zhruba 1,3 mil km2 je téměř 4x větší než Německo. Pokud bychom celé Peru přesunuli do Evropy, sahalo by v podstatě od jižního Švédska až po Řecko. Toto se při pohledu na běžnou mapu či atlas nemusí zdát tak patrné, ale nesmíme zapomenout na zkreslení a princip promítání a zobrazování zemského povrchu na mapu. Tedy v podstatě zobrazovaní koule (Země) na válec (po rozbalení na  2D mapu), kdy se místa blíže rovníku zobrazují přesněji (méně zkresleně), zatímco čím více k pólům, tím je zkreslení větší (i.e. Grónsko má rozlohu přibližně stejnou jako Saudská Arábie).  Tímto trošku zeměpisu na úvod. K tomu si přidejte velmi komplikovaný povrch Peru (hory, pouště, džungle) a poměrně řídkou dopravní síť a sami již můžete tušit náročnost, ale zábavnost cestování zde. 

 

Obrázek 1: Peru v Evropě, zdroj: [www.thetruesize.com a www.geology.com]

Pro dobrodruhy a cestovatele může Peru nabídnout v podstatě vše a v podstatě po celý rok. Vzhledem k poloze na jižní polokouli, by se nabízela přítomnost 4 ročních období, jen inverzně proti Evropě. Pravda je ale taková, že tu jsou spíše dvě období: období dešťů a období sucha, kdy každé z těchto období se projevuje jinak v různých částech země. Období léta (prosinec – únor) se projevuje jako léto na pobřeží (Lima a okolí): sluníčko, modrá obloha, teploty kolem 25°C každý den. Zatímco ten samý čas v roce v horách znamená období dešťů (vydatné srážky a především silné bouřky snad každý den). Naproti tomu místní zima (červen-srpen) znamená na pobřeží mlhy, vlhkost vzduchu limitně se blížící 100%, teploty kolem 15°C a šedivou oblohu, kdy sluníčko nevidíte prakticky  po celé toto období. Naopak v horách je toto období hlavní sezóna, kdy máme sluníčko a modrou oblohu prakticky každý den. V džungli se toto střídání období projevuje pouze vyšší vlhkostí (místo 95% je tam zhruba 99% ☺), vyšší hladinou řek a vyšším výskytem komárů. Sever Peru může naopak nabídnout příjemné přímořské klima v období místní zimy (léto v Evropě) a velmi horké klima během místního léta. Při plánování dovolené v Peru je důležité vědět, co chci vidět a za jakým účelem sem jedu, a podle toho zvolit termín. Případně, pokud mám fixní termín, není třeba zoufat, jen je nutno zvolit vhodný program. 

Na úvod našeho seriálu se vám pokusím slovem i obrázkem ukázat více i méně známá místa v Peru, ale posléze se zaměříme na hory. To je místo, kde je mi hezky, kde se cítím volný a svobodný a je to také místo, které zde znám nejvíce. Hlavním středobodem našeho putování bude město Huaraz, které leží v podstatě v srdci peruánských And, nebo chcete-li Bílých Kordiller. Místní ho s nadsázkou občas nazývají peruánské Švýcarsko, případně peruánské Chamonix. Toto přirovnání má s realitou velmi málo společného ve smyslu vyspělosti, čistoty a modernosti obou míst, avšak ve smyslu polohy v srdci hor a horského ducha nemůže být přesnější.  

Co vše je tedy možné v Peru vidět, dělat, navštívit? Chtělo by se mi napsat všechno, což by nebylo úplně daleko od pravdy. Buďme ale trochu konkrétní a zkusme zmínit hlavní místní lákadla. Fotografie k jednotlivým lokalitám najdeš v galerii.

  • Machu Picchu: Kdo by neznal tuto mystickou Inckou památku zasazenou do zelených hor jižního Peru. Nemá cenu jí zde asi popisovat, jelikož informací k ní je všude dost. Jen bych vyzdvihl fakt, že i přes peruánsky komplikovaný přístup a vysokou cenu výletu, toto místo za návštěvu opravdu stojí.
  • Valle Sagrado, aneb Posvátné údolí: V tomto údolí najdeme mimo jiné právě i Machu Pichu. Jedná se o několik desítek kilometrů dlouhé údolí, plné Inckých památek, malebných měst a vesnic a to vše lemované štíty jižních Kordiller. 
  • Solné pláně Maras: Tisíce solných bazénků, kde již po staletí vzniká známá sůl z Maras. 
  • Ollantaytambo: Historické město skoro na samém konci Posvátného údolí. Při procházce po kamenných uličkách města si můžeme připadat jako v Krumlově, avšak v srdci And. Je to také výchozí místo (stanice vlaku) na Machu Picchu. 
  • Moray a Pisac: Jedny z Inckých měst v Posvátném údolí 
  • Cusco: Historické město na jihu Peru, dříve centrum Incké říše, dnes centrum turismu celého Peru. Kromě základny pro Machu Picchu je Cusco také výchozí místo pro různé treky (Inka trail trek, Salkantay trek, Ausangate trek, Choquequirao Trek a mnoho dalších).
  • Duhová hora: Poměrně nové objevená památka, nabízející pohled na písky hory Viniciunca, zbarvené do šesti sedmi barev. Výstup nás sice zavede nad hranici 5000 m.n.m, ale není to nic těžkého, jelikož se autem/autobusem dostaneme do výšky 4800 m.n.n. Zbytek lze pěšky, na koni, nebo nově i na čtyřkolce. Připravte se však na davy lidí a zjištění, že tato hora vypadá lépe na fotce, než v reálu. Za mě osobně je větší zážitek cesta k ní, něž hora samotná. 
  • Puno a jezero Titikaka: Největší sladkovodní jezero v celé Jižní Americe a nejvýše položené jezero s pravidelnou lodní dopravou na světě, ležící na hranicích Peru s Bolívií s hladinou ve výšce téměř 4000 m.n.m.  Po jezeru je možný výlet lodí, včetně prohlídky tzv. „plovoucích ostrovů“. 
  • Arequipa: Druhé největší město Peru, nazývané také Bílím městem a to díky kameni, který se zde těží a z něhož jsou postavené budovy na náměstí. Město je uloženo mezi šestitisícové vulkány Misti, Chachani a Pichu Pichu, které jsou při dobré aklimatizaci dosažitelné bez větších technických obtíží během 2-3 dní. 
  • Colca kaňon: Jeden z největších kaňonů na světě s hloubkou více něž 1000 m je ideálním místem pro trek a pozorování kondorů andských. Kaňon je dostupný z Arequipy za jeden den, ale lepší varianta je dvou či tří denní výlet. Zajímavostí je, že trek zde začínáte kilometrovým sestupem. Nad Colcou můžeme navštívit vulkán Mismi, kde leží údajný a hlavní pramen Amazonky, objevený skupinou českých badatelů. 
  • Geoglyfy Nazca: Více než 300 kamenných obrazců zobrazených na planině Nazca v poušti, asi 400 km jižně od Limy. Jejich původ a účel je dodnes trošku nejasný. Nejlepší výhled na ně se nám naskytne z vyhlídkového letu nad planinou. 
  • Ica a oáza Huacachina:  Zelená oáza v poušti u města Ica, přibližně 300 km jižně od Limy láká mimo jiné na výlety v poušti nebo v poslední době na tzv. sandboarding, tedy ježdění na písečných dunách na snowboardu.
  • Rezervace v Paracas: Místní toto místo nazývají Galapágy pro chudé, takže pokud vás láka příroda, pozorování lachtanů, tučňáku, pelikánů a dalších živočichů, Paracas nesmíte vynechat. Dříve se zde mohlo koupat s lachtany, což už se dnes nedělá. Tato atrakce však zůstala v Lime u ostrovů zvaných Islas Palominos
  • Lima:  Hlavní město Peru nemůže nabídnout mnoho historických památek, ale láká svou polohou u Tichého oceánu a množstvím světových restaurací nabízející opravdu výjimečný zážitek, včetně restaurace Central, která se za rok 2022 umístila na prvním místě světového žebříčku. Pro dobrodružné duše nabízí Lima každodenní vlny pro surf (školy a půjčovny jsou zde snad na každé pláži). 
  • Skalní města Huyallay, Hatun Machay, Inka Waqanqa, Marcahuasi a další: Tisíce a tisíce skalních věží a útvarů, kde se můžeme buď jen procházet a nasávat mystiku místa, nebo si vzít lano a jít si zalézt. 
  • Oxapampa: Rakousko Německá kolonie v centrálním Peru. Místo v horské džungli a oblast pěstování kávy, vaření piva a výroby bavorských klobás a sýrů evropského typu. Taková oáza čistoty a klidu v peruánském šrumci.
  • Tarrapoto: Město v horské džungli. Takové „demo“ výletu do džungle pro méně dobrodružné povahy.
  • Mancora a Puira: Plážová letoviska na severu Peru, kousek od hranic s Ekvádorem. Písečné pláže, plážové bary, blankytně modrá a teplá voda. V létě však až nesnesitelné vedro. Ráj také pro surfaře nebo „scuba“ potápěče. 
  • Trujillo: Město asi 10 hodin severně od Limy samo o sobě nenabízí nic zajímavého, ale v jeho okolí je možno vidět množství památek z doby před Inky a také nabízí skvělé podmínky pro surfování včetně údajně nejdelší levé vlny na světě poblíž městečka Chicama. 
  • Iquitos: Město v srdci Amazonského pralesa. Právě zde se z dílčích přítoků formuje Amazonka. Do tohoto města se dostanete pouze lodí nebo letadlem. Ideální místo pro tour do džungle. Kromě Iquitos je další vhodné místo pro návštěvu džungle např. Puerto Maldonado na jihu Peru velice dobře dostupné z Cusca.
  • Huaraz: Horské městečko v srdci Bílých Kordiller.

V našem dalším vyprávění se budeme pohybovat hlavně v horách kolem Huarazu. Postupně si představíme hory a štíty v okolí a seznámíme se s možnostmi a obtížnostmi výstupu na ně.

Další dobrodružství Honzy a Alčy najdeš na Facebooku "Spicouni jdou do sveta".  


Fotogalerie